Otvorenje 48. hrvatskoga seminara za strane slaviste

U ponedjeljak 19. kolovoza 2019. u Poslijediplomskome središtu u Dubrovniku otvoren je 48. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole. U Dubrovniku je još 1972. godine održan prvi seminar Slavističke škole kojim je ona službeno i započela s radom, nastojeći u prvom redu poticati i promicati poznavanje hrvatskoga jezika, književnosti i kulture među inozemnim studentima slavistike te među znanstvenicima i nastavnicima na stranim sveučilištima i institutima. Središnju temu ovogodišnjega dvotjednoga programa koji će trajati do petka 30. kolovoza čine Emocije u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi.

Više

Emocije i književnost: koncept ljubavi u hrvatskoj ranonovovjekovnoj pastorali

Ciklus predavanja 48. hrvatskoga seminara za strane slaviste otvorila je dr. sc. Ivana Brković, docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Više

Dubrovnik: obilazak povijesne gradske jezgre

Nakon svečanoga otvorenja i prvoga u nizu predavanja polaznici 48. hrvatskoga seminara za strane slaviste u popodnevnim su satima krenuli u obilazak povijesne gradske jezgre pod stručnim vodstvom dvoje dubrovačkih turističkih vodiča. Nakon okupljanja ispred zgrade Poslijediplomskoga središta obje su skupine krenule prema Pilama, zapadnome ulazu u gradsku jezgru, jedinstveni urbanistički i kulturni spomenik koji je još od 1979. godine pod UNESCO-ovom zaštitom.

Više

Kultura i jezik emocija: međuprožimanja hrvatske književnosti i svakodnevice

Drugo predavanje književnoznanstvenoga ciklusa posvećenoga emocijama na 48. hrvatskome seminaru za strane slaviste održao je dr. sc. Mirko Sardelić, znanstveni suradnik na Odsjeku za povijesne znanosti HAZU u Zagrebu.

Više